Vacatures schrijven doe je zo – wanted: personeel

JEXPERTISE vacatures schrijven

Het vinden van personeel is soms als zoeken naar een naald in een hooiberg. Een “wanted”-poster ophangen is allang geen optie meer in jouw west end town. En een “howdy” als berichtje sturen op LinkedIn werkt ook niet meer om de aandacht van werknemers te trekken.

Je hebt geen idee waar je moet beginnen, maar personeel komt niet vanzelf aanwaaien. Dus welk geschut zet je in, lone ranger?

Find the target

Bepaal eerst je target, je doelwit, oftewel: je doelgroep. Voor wie schrijf je de vacature? Naar wie ben je op zoek? Beeld je een persona in, schets een duidelijk beeld van het type werknemer waar jij naar op zoek bent. Nou hoef je niet écht een “wanted” poster gaan zitten tekenen met wat houtskool op een bruin, verwilderd blaadje, maar schrijf het wel voor jezelf uit. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijdscategorie, woonplaats en ervaring die je van de doelgroep en dus sollicitanten verwacht.

Follow the trace

Als je jouw doelgroep hebt vastgesteld, kan je gaan onderzoeken waar ze te vinden en bereiken zijn. Verricht wat veldwerk. Kijk goed naar het gedrag. Welke websites bezoekt de doelgroep bijvoorbeeld? Op welke kanalen bevinden mogelijke sollicitanten zich? Instagram? LinkedIn? Facebook? Of andere specifieke websites? Of kan je kandidaten ook op fysieke plekken bereiken? Door geprinte vacatures te verspreiden bijvoorbeeld.

Het is belangrijk om erachter te komen waar jouw vacature het meest gezien wordt door jouw targetgroup. Vraag jezelf dus af: waar en hoe gaat jouw vacature het meest opvallen?

Tie ‘em up and shoot ‘em down

Oké, je hebt je doelwit in zicht. Je weet wáár je het beste de vacature kan plaatsen. Nu is het moment om de lezer, en dus potentiële werknemers, in te pakken en te bedenken wát je gaat schrijven. Je richt en je schiet. Met andere woorden: begin niet zomaar met schrijven. Schrijf gericht.

Wees straight to the point als het aankomt op wat de functie precies inhoudt, over het aantal werkuren dat je eist, het salaris dat je biedt, de minimale ervaring die je vraagt en het sollicitatieproces. Houd je verhaal kort en krachtig.

Don’t hold your horses

Onthoud tijdens het schrijven van de vacature dat jij niet de enige bent die op zoek is. Jij bent op zoek naar de beste sollicitanten, maar die sollicitanten zijn op hun beurt weer op zoek naar de beste vacatures. Het is daarom belangrijk dat je je met jouw job offer onderscheidt van andere bedrijven. Wees duidelijk over je eisen, maar denk ook aan de wensen van de sollicitant. Benoem dus niet alleen wat jij zoekt, maar ook wat je te bieden hebt. Vermijd vage termen, jargon of overbodige spreektaal. Maar een persoonlijk tintje eraan geven kan zeker geen kwaad. Je moet natuurlijk wel boven soortgelijke vacatures uitstijgen.

Bijvoorbeeld door ook de persoonlijke kant van jouw bedrijf laten zien. Houd de vacature professioneel, maar wees niet bang om de dingen die jou uniek maken door te laten schemeren. Misschien heeft jouw bedrijf een lekkere lunch op bepaalde dagen. Misschien zijn er bepaalde bedrijfsuitjes die het een privilege maken om bij jou te komen werken. Of bepaalde grapjes, tv-shows of films die iedereen binnen het bedrijf kent. Houd je dus niet in als het aankomt op wat jou als werkgever speciaal maakt. Zo vind je niet alleen iemand die écht bij de functie past, maar ook écht bij jouw bedrijf en de cultuur daarvan.

Ride on, cowboy

Klaar? Lees jouw vacature nog een keer na. Staat alle informatie erin? Dan ben je ready to pack yo thangs and ride off into the wind – yee-haw! In gewoon Nederlands: gooi die vacature lekker online en laat de sollicitaties maar binnenstromen.

Het overzien van de sollicitaties is echter weer een ander verhaal. Want na zo een goede vacature geschreven te hebben, stromen die natuurlijk binnen. Maar geen zorgen. Tegenwoordig is er een sheriff in town die de boel wel even aanpakt en dit met de juiste hulp op een rijtje zet: JEX Works.

Via ons platform en onze software overzien wij alle vacatures en zorgen we ervoor dat de juiste vacatures aan de juiste kandidaten gekoppeld worden. Zo hoef je dus niet zelf de velden in te gaan voor een klopjacht naar personeel. Wil je het jezelf dus makkelijk maken? Vraag dan een van onze demo’s en/of brochures aan en neem een kijkje in ons softwaresysteem. Wil je nou zelf bij JEX komen werken? Neus dan even rond tussen ónze vacatures.

false