Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten moet einde maken aan malafide uitzendbureaus

Wet-toelating-terbeschikkingstelling-van-arbeidskrachten-wtta

Nog even en de WTTA is een feit. Een nieuwe wet die misstanden door malafide uitzendbureaus aanpakt. Dat moet zorgen voor een gelijk speelveld en arbeidskrachten die het juiste loon ontvangen. 

Hoe werkt de WTTA?

Werkgevers mogen straks alleen nog maar zakendoen met toegelaten uitzendbureaus. Om toegelaten te worden, moeten uitzendbureaus laten zien dat zij zich houden aan wet- en regelgeving. Ook dienen ze een VOG te overleggen en financiële zekerheid te stellen. De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht en kan boetes uitdelen aan overtreders.  

Wanneer gaat de WTTA in?

Het wetsvoorstel is op 6 oktober ingediend bij de Tweede Kamer en wordt in december behandeld. Wordt de wet door de Tweede én Eerste Kamer aangenomen dan gaat deze op 1 januari 2026 in. Dat betekent dat vanaf dat moment alleen toegelaten uitzendbureaus uitzendkrachten mogen uitzenden. Om zeker te zijn van toelating worden uitzendbureaus geadviseerd om vóór 1 juli 2025 toelating aan te vragen.  

Blijf op de hoogte van de wijzigingen in de uitzendbranche

Als kennispartner is JEX altijd op de hoogte van de meest actuele wet- en regelgeving binnen de uitzendbranche. Wil je op de hoogte blijven van alle veranderingen? Bezoek dan een van onze kennisevents.   

Liever helemaal geen zorgen over het uitzenden van personeel? Kies er dan voor om je backoffice uit te besteden bij JEX Backoffice. Als je dat doet krijg je niet alleen de beste backoffice voor een lage prijs, maar ook een kennispartner die je helpt met wat jij nodig hebt. JEX is NEN 4400-1 gecertificeerd, opgenomen in het SNA-register en lid van de NBBU.

false