NEN certificering voor uitzendbureaus

NEN-certificering-uitzendbureau

De NEN-certificering is een belangrijke certificering voor uitzendbureaus. Maar wat houdt deze precies in en hoe behaal je deze als uitzendbureau? Hier lees je alles over de NEN-certificering.

Wat is een NEN certificering?

Een NEN certificering laat zien dat jij als organisatie in de uitzendbranche geschikt bent voor het ter beschikking stellen van personeel. Verplichtingen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de loonheffingen correct afdragen, het goed administreren van werknemersdossiers en de lonen correct volgens de wet uitbetaald. Met een NEN certificering laat jij als uitzendbureau dus zien dat je een betrouwbare partij bent.

Welke NEN certificeringen zijn er voor uitzendbureaus?

Er zijn twee verschillende soorten NEN certificeringen voor uitzendbureaus. Dit zijn de NEN 4400-1 en de NEN 4400-2 certificeringen. De NEN 4400-1 is voor Nederlandse bedrijven en de NEN 4400-2 is voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in Nederland.

Het nut van een NEN 4400 certificering voor uitzendbureaus

Met een NEN 4400 certificering toont een uitzendbureau dus aan dat het een betrouwbare partner is. Zo is de opdrachtgever verzekerd van een uitzendbureau die zijn arbeidsrechtelijke verplichtingen nakomt. Ook laat je als uitzendbureau zien dat het personeel dat jij plaatst, wordt uitgezonden volgens de laatste wet- en regelgeving. Ook is een NEN 4400 certificering verplicht voor uitzendorganisaties die een VCU-certificaat willen halen. Wanneer je als uitzendbureau een NEN 4400 certificering haalt toon je aan dat je:

  • De loonheffingen en omzetbelasting correct worden afgedragen.
  • Jouw uitzendkrachten mogen werken in Nederland.
  • De identiteit van jouw uitzendkracht is gecontroleerd en geverifieerd.
  • Jij de loon- en personeelsadministratie op orde hebt.
  • Je je houdt aan het arbeidsrecht en zorgt voor goede werkomstandigheden voor jouw uitzendkrachten.

Hoe behaal je een NEN certificering?

Het NEN-certificaat kan behaald worden door een aanvraag in te dienen bij een erkende certificerende instantie, zoals de Stichting Normering Arbeid (SNA).  Om in aanmerking te komen voor een NEN-certificering moet een uitzendbureau voldoen aan eisen zoals correcte administratie, juiste belastingafdracht en identiteitscontrole van uitzendkrachten. 

Is de NEN 4400-1 certificering verplicht?

De NEN 4400-1 certificering is wettelijk gezien geen verplichting. De keuze om het certificaat te behalen is vrijwillig, maar toont wel aan dat je als organisatie in de uitzendbranche verantwoord onderneemt. 

Het behalen van een NEN 4400-1 certificering toont aan dat een bedrijf voldoet aan de belangrijkste voorwaarden die vanuit de branche zijn gesteld. Dit zorgt ervoor dat gecertificeerde bedrijven vaak een voorsprong hebben op de concurrentie.

JEX is NEN 4400-1 gecertificeerd

JEX is dè partner voor personeelsoplossingen. Om dat te waarborgen zijn wij NEN 4400-1 gecertificeerd en beschikken we over het SNA-keurmerk (Stichting Normering Arbeid). Met zelfontwikkelde software en aanvullende services, de one-stop-shop van JEX, bieden wij oplossingen voor de uitzendbranche. Allemaal gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving.

Via onze uitzendsoftware werken opdrachtgevers uitsluitend met NEN 4400-1 gecertificeerde uitzendbureaus. En met JEX Backoffice liften uitzendbureaus die hun backoffice uitbesteden aan ons mee op onze certificeringen en keurmerken. We hechten waarde aan goed werkgeverschap, een veilige werkomgeving en betrouwbaarheid.

false