Wat is salarisadministratie?

Wat-is-salarisadministratie

De salarisadministratie gaat over het proces van het beheren en verwerken van alle gegevens rondom de uitbetaling van salarissen. Dit gaat in veel gevallen om medewerkers die intern bij een bedrijf werkzaam zijn. De afdeling salarisadministratie doet dan alle betalingen, houdt sociale premies in, betaalt de belastingen, stelt loonstroken op en zorgt dat er aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan. Zoals je misschien al uit de context op kan maken, is salarisadministratie een vak apart. Zeker als je je bedenkt dat het vakgebied constant in verandering is, omdat wetten en regels blijven veranderen.

Wat is er nodig voor een goede salarisadministratie?


Voor een goede salarisadministratie zijn er een aantal zaken belangrijk:

  • Juiste kennis: misschien wel het belangrijkste onderdeel. Salarisadministratie is een vak apart en de wetten rondom het vakgebied veranderen vaak. Hierdoor is het van belang dat een salarisadministrateur goed op de hoogte is van huidige wet- en regelgeving en de kennis ook up-to-date houdt. 

  • Juiste systemen: ook het systeem dat je gebruikt speelt een grote rol. Deze moet betrouwbaar zijn, maar ook efficiënt werken. Een goed systeem zorgt ervoor dat alle belastingen en premies correct worden afgedragen en de verwerkingen van salarissen zover mogelijk geautomatiseerd worden. 

  • Beveiligde data: de data waarmee gewerkt wordt, moet goed beveiligd worden. Omdat er met gevoelige informatie wordt gewerkt, is het noodzakelijk om deze informatie goed te beveiligen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de medewerkers van salarisadministratie compliant werken. 

  • Up-to-date personeelsadministratie: het bijhouden van de personeelsadministratie is van groot belang. Zonder goede personeelsadministratie is het niet duidelijk naar wie welk salaris overgemaakt mag worden en welk bankrekeningnummer erbij hoort. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de personeelsadministratie correct en up-to-date is. 

Zo zorg je voor een goede salarisadministratie

Bij salarisadministratie draait het erom dat alle salarissen correct en tijdig betaald worden. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de belastingen en premies correct worden afgedragen. Zeker in het geval van betalingen van bijvoorbeeld bonussen of vakantiegeld kan dit lastig zijn, omdat er andere regels gelden dan bij een ‘normale’ salarisrun. Het kan dus nooit kwaad om een extra check te laten doen door het systeem of een collega.

Salarisadministratie met JEX

Zoals je hebt kunnen lezen, kan de salarisadministratie enorm lastig zijn en zijn er veel verschillende zaken voor nodig om dit goed te organiseren. Om die reden kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hun salarisadministratie uit te besteden. Wanneer je hiervoor kiest, heb je verschillende opties. Partijen die enkel de salarisadministratie uit handen nemen en partijen die de complete backoffice van jouw bedrijf overnemen. Wanneer je kiest om je backoffice uit te besteden, is JEX Backoffice een uitstekende optie. Naast dat je dit tegen de all-in factor van 1.70 doet, profiteer je direct ook mee van alle certificeringen van JEX Backoffice. Hierdoor hoef je deze zelf niet te behalen.

 

Verder word je voorzien van juridisch advies, ben je volledig gedekt tegen lange betaaltermijnen vanuit jouw klanten en voorzien we je ook van datagedreven advies. Lees hier meer over JEX Backoffice of plan direct een gratis adviesgesprek in met één van de accountmanagers.

false