Wat is het verschil tussen een fase A, B en C contract bij een uitzendbureau?
Het fasensysteem biedt uitzendkrachten betere arbeidsvoorwaarden naarmate deze langer voor een uitzendbureau werken. Hoe langer een uitzendkracht ergens werkt, des te beter de arbeidsvoorwaarden. Het fasensysteem van de ABU bestaat uit drie verschillende fases die we hieronder toelichten.
Wat is een fase A contract?
Wanneer een uitzendkracht begint bij een uitzendbureau, start deze met een fase A contract. Fase A (ABU) staat gelijk aan een fase 1 en 2 contract (NBBU). De uitzendkracht houdt het fase A contract gedurende 52 werkweken. Er wordt gesproken van een werkweek wanneer de uitzendkracht minimaal één uur heeft gewerkt. Wanneer de uitzendkracht eenmaal 52 weken heeft gewerkt, gaat deze door naar fase B. Dit geldt alleen wanneer de uitzendkracht geen onderbreking heeft van zes maanden of langer.
Maar wat houdt een fase A contract precies in en wat voor regels gelden er? Ten eerste is er een overeenkomst op basis van een uitzendbeding. Hierdoor is het voor de uitzendkracht en voor de inlener mogelijk om de uitzending te beëindigen wanneer een van de twee dit wil. Na 26 werkweken geldt er wel een opzegtermijn vanuit het uitzendbureau en de uitzendkracht. Voor het uitzendbureau zijn dit tien kalenderdagen en voor de uitzendkracht één. Ook hebben uitzendkrachten vanaf 21 jaar na acht weken recht op pensioen vanuit de basisregeling.
De voordelen van een fase A uitzendovereenkomst
-
Flexibiliteit: Kan zonder opzegtermijn worden beëindigd.
-
Pensioenrechten: Na acht weken hebben uitzendkrachten vanaf 21 jaar recht op pensioen vanuit de basisregeling.
-
Korte opzegtermijn: Na 26 werkweken geldt er een opzegtermijn van tien dagen voor het uitzendbureau en één dag voor de uitzendkracht.
Wat is een fase B contract?
Na fase A krijgt een uitzendkracht een fase B contract. Deze fase staat gelijk aan fase 3. In deze fase krijgt een uitzendkracht betere voorwaarden. Dit komt onder andere terug in de vorm van het contract, aangezien dit een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is. Deze fase duurt maximaal drie jaar. Binnen deze drie jaar mogen er maximaal zes overeenkomsten voor bepaalde tijd gegeven worden. Na deze zes overeenkomsten gaat een uitzendkracht door naar fase C.
In fase B zijn er een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van fase A. Zo is het pensioen van uitzendkrachten uitgebreider, doordat een fase B contract deelneemt aan de plusregeling. Ook is de uitzendkracht beter verzekerd bij ziekte, omdat dit in het eerste jaar 90% en in het tweede jaar 80% wordt doorbetaald. Is er voor een uitzendkracht even geen werk tijdens een fase B contract? Dan wordt een uitzendkracht volledig doorbetaald aan de hand van het aantal afgesproken uren.
De voordelen van een fase B uitzendovereenkomst
-
Bepaalde tijd contract: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met betere voorwaarden.
-
Uitgebreide pensioenrechten: Deelnemen aan de plusregeling.
-
Betere ziekteverzekering: 90% doorbetaling in het eerste jaar en 80% in het tweede jaar.
-
Volledige doorbetaling: Bij gebrek aan werk, volledige doorbetaling volgens afgesproken uren.
Wat is een fase C contract?
Heeft een uitzendkracht zes contracten of maximaal drie jaar gehad in fase B? Dan stroomt deze automatisch door naar een fase C contract. Fase C is gelijk aan fase 4. Met een fase C contract krijgt de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, oftewel: een vast contract. Wanneer dit het geval is, kan de arbeidsovereenkomst niet zomaar opgezegd worden.
Qua pensioen en doorbetaling van loon is er geen verschil met uitzendkrachten in fase B. Hierdoor bouwen uitzendkrachten die zich in fase C bevinden ook pensioen op via de plusregeling en worden ze doorbetaald als er een opdracht wegvalt. Verder verdient een uitzendkracht in fase C op zijn minst 90% van het laatst verdiende loon en is dit nooit meer dan 85% van het hoogste genoten loon.
De voordelen van een fase C uitzendovereenkomst
-
Vast contract: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
-
Pensioenrechten: Zelfde uitgebreide pensioenrechten als in fase B via de plusregeling.
-
Loonzekerheid: Doorbetaling bij het wegvallen van een opdracht.
-
Minimaal loon: Verdiend op zijn minst 90% en nooit meer dan 85% van het hoogste genoten loon.
De fase contracten bij een uitzendbureau
Als uitzendkracht loont het om voor langere termijn aangesloten te blijven bij een uitzendbureau. Hoe langer je werkt via/voor een uitzendbureau, des te beter de voorwaarden. Dit pakt voor uitzendorganisaties ook positief uit omdat het voor uitzendkrachten voordeliger is om lang bij hetzelfde uitzendbureau te werken.
Wil je uitzendkrachten nog gemakkelijker plaatsen en beheren? Bekijk dan onze software voor uitzendbureaus. Met de one-stop-shop van JEX kom je als uitzendbureau direct in contact met de grootste database aan opdrachtgevers. Zo plaats je jouw uitzendkrachten nog gemakkelijker en sneller, met behulp van het meest complete softwarepakket voor uitzendbureaus.
Veelgestelde vragen
Voor een fase A contract geldt geen opzegtermijn, maar na 26 werkweken geldt een opzegtermijn van tien dagen voor het uitzendbureau en één dag voor de uitzendkracht. Voor een fase B contract geldt de opzegtermijn volgens de voorwaarden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Voor een fase C contract geldt hetzelfde alleen dan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Een fase A contract kan je maximaal 52 werkweken achter elkaar hebben. In fase B kan je maximaal zes contracten binnen drie jaar hebben. Een fase C contract is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en kent geen limieten op het aantal contracten.
Bij een fase A contract met uitzendbeding kan het contract zonder opzegtermijn worden beëindigd. Bij een contract zonder uitzendbeding hangen de voorwaarden voor beëindiging en opzegtermijn af van de gemaakte afspraken.
Bij een fase A contract met uitzendbeding krijg je de eerste twee ziektedagen geen salaris, daarna een Ziektewetuitkering van 70% en aanvulling tot 90% in het eerste jaar en 80% in het tweede jaar. Bij een fase B contract krijg je vanaf de tweede ziektedag 90% van je loon in het eerste jaar en 80% in het tweede jaar. De arbeidsovereenkomst loopt hier door.