Wat is een uitzendbeding?

wat-is-een-uitzendbeding

Een uitzendbeding is een afspraak binnen een uitzendovereenkomst die ervoor zorgt dat de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt, wanneer de opdrachtgever de opdracht beëindigt waar de uitzendkracht voor is ingehuurd. Zo kan de opdrachtgever zonder al te veel moeite de samenwerking met de uitzendkracht stop zetten wanneer deze geen behoefte meer heeft aan de diensten. Dit klinkt natuurlijk simpel en dat is het in de basis ook, maar er zitten toch een aantal haken en ogen aan zo’n uitzendbeding. Wat deze zijn en wanneer die gelden, lees je in dit blog.

Wat houdt een uitzendbeding precies in?

Een uitzendbeding is dus een specifieke afspraak binnen een uitzendovereenkomst. Maar niet iedere uitzendovereenkomst heeft een uitzendbeding erin verwerkt. Deze mag namelijk alleen worden opgenomen in fase A (ABU) of fase 1 en 2 (NBBU). Ook moet er expliciet worden afgesproken om een uitzendbeding in de uitzendovereenkomst op te nemen. Deze staat dus niet meer standaard in de uitzendovereenkomst zoals eerst het geval was. Verder mag een uitzendbeding niet worden gebruikt wanneer de uitzendkracht ziek is. De uitzendkracht heeft in dat geval nog recht op loon zolang de overeenkomst loopt.

Fase A met of zonder uitzendbeding

Als uitzendbureau is het belangrijk om goed na te denken of je wel of geen uitzendbeding wilt toepassen in fase A (of fase 1-2). Voor de uitzendkracht kan een contract zonder uitzendbeding gunstiger zijn maar als uitzendbureau is het vaak handiger om het uitzendbeding wel op te nemen. Mocht een uitzendkracht onverhoopt ziek worden of de opdracht toch voortijdig stoppen is het makkelijker om de overeenkomst te stoppen.

Wat is de opzegtermijn met en zonder uitzendbeding?

Wanneer een uitzendkracht een uitzendbeding in de arbeidsovereenkomst heeft staan, geldt er geen opzegtermijn. De opdrachtgever mag ervoor kiezen om de samenwerking met de uitzendkracht per direct stop te zetten. Andersom geldt dit ook voor de uitzendkracht. Deze heeft alleen wel de verplichting om het uitzendbureau één werkdag van tevoren te informeren zodat deze tijd heeft om een vervanger te regelen.

Als er geen uitzendbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen geldt er vanuit het uitzendbureau de wettelijke opzegtermijn. Die is minimaal een maand. De enige uitzondering is wanneer de overeenkomst minder lang dan een maand duurt. In dat geval geldt de einddatum op de overeenkomst.

Uitzendkrachten gemakkelijker plaatsen met onze uitzendsoftware

Als uitzendbureau maak je het liefst helemaal geen gebruik van het uitzendbeding en vervul je iedere opdracht succesvol. Om deze kans te vergroten, is het belangrijk om uitzendkrachten op een zo passend mogelijke functie te plaatsen. Dit kan je doen door gebruik te maken van uitzendsoftware. Met onze software voor uitzendbureaus plaats je jouw uitzendkrachten nog gemakkelijker en maak je gebruik van het meest complete pakket aan uitzendsoftware. Je beschikt dan naast onze marktplaats ook over een CRM, ATS, een planningtool, urentool en ESS. Zo maak je het succesvol plaatsen van uitzendkrachten en alles eromheen nog makkelijker!

false