Inlenersaansprakelijkheid
Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor het personeel dat je in dienst hebt. Dit geldt ook voor de financiële verplichtingen die hierbij komen kijken. Maar hoe zit het wanneer je als werkgever uitzendkrachten inhuurt? In dat geval geldt de inlenersaansprakelijkheid. Wie er verantwoordelijk is voor de uitzendkrachten en correcte betalingen hiervan, lees je in dit blog.
Wat is inlenersaansprakelijkheid?
De inlenersaansprakelijkheid is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat verplichte betalingen rondom het in- of uitlenen van een uitzendkracht altijd worden nagekomen. Het uitzendbureau (de uitlener) is hier in eerste instantie verantwoordelijk voor. Mocht het uitzendbureau niet aan de betaling van de loonheffing en/of de omzetbelasting voldoen, dan kan de doorlener of de inlener hier aansprakelijk voor worden gesteld. Het is als inlener van personeel dus belangrijk om hier vooraf duidelijke afspraken over te maken, zodat je onverwachte kosten voorkomt.
Inlenersaansprakelijkheid voor uitzendbureaus
Voor uitzendbureaus is het dus van groot belang om te voldoen aan de verplichte betalingen rondom de loonheffing en de omzetbelasting. Dit om ervoor te zorgen dat deze dus niet doorbelast worden aan de rest van de keten. Voor uitzendbureaus betekent dit dat ze op lange termijn een slechte naam kunnen krijgen, waardoor inleners bijvoorbeeld geen zaken met ze willen doen. Dit met het uiteindelijke doel dat inleners niet aansprakelijk gesteld wordt voor deze kosten.
Inlenersaansprakelijkheid beperken
Wanneer je als inlener jouw kans op aansprakelijkheid wilt voorkomen, zijn er gelukkig meerdere opties om dit te doen. De meest belangrijke tip is om altijd samen te werken met een betrouwbaar uitzendbureau welke je kan vertrouwen. Verder zijn er nog een aantal regels opgesteld om ervoor te zorgen dat de inlener niet aansprakelijk is. Dit zijn de volgende:
-
Het uitzendbureau is SNA, NEN 4400-1 of NEN 4400-2 gecertificeerd.
-
Er is ten minste 25% van het totale factuurbedrag gestort op de G-rekening van het uitzendbureau (20% als de BTW verlegd is).
-
De factuur voldoet aan de administratieve voorwaarden die eraan gesteld zijn.
-
De inlener kan de identiteit van de uitzendkrachten die ingeleend zijn aantonen.
-
Wanneer de inlener direct inzicht kan geven in de administratieve gegevens over de overeenkomst, de betalingen die gedaan zijn en de urenadministratie rondom de ingehuurde uitzendkrachten.
Wil je als inlener niet aansprakelijk gesteld worden wanneer het uitzendbureau niet aan de verplichte betalingen voldoet? Kies er dan voor om uitzendkrachten via de one-stop-shop van JEX in te huren. JEX werkt namelijk alleen samen met SNA gecertificeerde uitzendbureaus, waardoor je als inlener niet aansprakelijk gesteld kan worden. Ook maken we gebruik van een G-rekening voor het afdragen van de loonheffing en omzetbelasting. Zo weet je als inlener zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.