Update:
| 1 min
De inlenersbeloning
Een uitzendkracht heeft recht op dezelfde beloning als een werknemer die in dienst is bij een bedrijf en hetzelfde soort werk verricht. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk het geval is, is de inlenersbeloning ook opgenomen in de CAO voor uitzendkrachten. In deze blog leren we je alles over de inlenersbeloning en waarom deze zo belangrijk is.
Wat is de inlenersbeloning?
De inlenersbeloning zorgt ervoor dat een uitzendkracht evenveel betaalt krijgt als een medewerker die hetzelfde werk uitvoert bij een bedrijf. Dit met de gedachte dat iemand die hetzelfde werk uitvoert, ook hetzelfde betaalt moet krijgen. Omdat dit in de praktijk niet altijd het geval bleek, is ervoor gekozen om de inlenersbeloning in de CAO van de NBBU en ABU op te nemen. Op deze manier krijgt een uitzendkracht vanaf de eerste dag dat deze werkzaam is bij een werkgever, hetzelfde loon als de interne medewerkers van de werkgever.
De inlenersbeloning 2024
Om ervoor te zorgen dat de inlenersbeloning up-to-date is, wordt deze periodiek bijgewerkt. Hierdoor bestaat de inlenersbeloning in 2024 inmiddels al uit tien onderdelen. De volgende tien onderdelen vallen onder de inlenersbeloning voor flexkrachten:
-
Hetzelfde salaris als medewerkers in dienst die (zo goed als) hetzelfde werk verrichten.
-
Arbeidstijdverkorting (ATV) of arbeidsduurverkorting (ADV).
-
Onregelmatigheidstoeslagen en toeslagen voor het werken onder zware omstandigheden.
-
Wanneer er een loonsverhoging met terugwerkende kracht wordt gegeven, geldt deze ook voor de flexkracht.
-
Vergoeding van kosten die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de functie, moeten ook aan flexkrachten worden betaald.
-
Flexkrachten groeien ook mee met de periodieke verhogingen binnen de salarisschaal.
-
Vergoeding van de gemaakte reisuren.
-
Wanneer er een eenmalige uitkering wordt uitgekeerd, krijgen flexkrachten deze ook.
-
Thuiswerkvergoeding, mits medewerkers in dienst deze ook krijgen.
-
Eindejaarsuitkering, mits medewerkers in dienst deze ook krijgen.
Geldt de inlenersbeloning voor alle flexkrachten?
Er zijn een aantal uitzonderingen voor wie de inlenersbeloning niet geldt. Dit is het geval wanneer de uitzendkrachten een afstand hebben tot de arbeidsmarkt of schoolverlaters zijn.
Sneller en eenvoudiger flexibel personeel inhuren
Werk je veel met flexkrachten en wil je deze sneller en eenvoudiger inhuren? Bekijk dan de one-stop-shop van JEX. Met de uitzendsoftware van JEX werk je direct samen met de grootste database van aangesloten uitzendbureaus. Plaats jouw vacatures en breng deze onder de aandacht van honderden uitzendbureaus.