Wat is een G-rekening?

Wat-is-een-g-rekening

Een G-rekening is een speciale bankrekening in Nederland die gebruikt wordt voor het betalen van loonheffingen en omzetbelastingen in de bouw- en uitzendsector. De G staat voor geblokkeerd. Dit omdat het geld wat op een G-rekening wordt gestort geblokkeerd wordt en alleen gebruikt kan worden voor het betalen van sociale premies en belastingen.

Het doel van een G -rekening

Het geld op een G-rekening kan alleen gestort worden door werkgevers en wordt gebruikt voor betalingen aan de Belastingdienst. Wanneer er een rekening komt voor loonheffing of btw, wordt deze vanuit deze aparte rekening betaald. Het resterende bedrag blijft geblokkeerd en kan alleen gebruikt worden voor aankomende rekeningen van loonheffing of btw.

Het hogere doel van de G-rekening is om belastingontduiking te voorkomen. Specifiek belastingontduiking rondom sociale premies. Door gebruik te maken van een G-rekening, heeft de Belastingdienst namelijk meer zekerheid dat deze sociale premies daadwerkelijk betaald worden. Hetzelfde geld ook voor werknemers en bijvoorbeeld onderaannemers. Het risico dat zij niet betaald worden doordat de werkgever financiële problemen krijgt wordt zo aanzienlijk verkleint.

Wanneer heb je een G-rekening nodig?

Je gebruikt een G-rekening, als je werkgever in de bouw- of uitzendsector bent. Zeker wanneer je in één van deze branches personeel inhuurt, verhuurt of doorleent. Dit met de achterliggende gedachte dat premies en belastingen worden betaald, zelfs als bijvoorbeeld het uitzendbureau of onderaannemer failliet gaat. Mocht één van de betrokken partijen failliet gaan, kan de Belastingdienst terugvallen op het geld wat op de G-rekening staat om zo openstaande belastingschulden te betalen.

Hoe gebruik je een G-rekening?

Het gebruik is vrij gemakkelijk, je gebruikt deze rekening alleen om geld over te maken naar het rekeningnummer van de Belastingdienst. Dit gaat dus om betalingen van loonheffing of btw die overgemaakt worden naar het rekeningnummer NL78INGB0000444040. Echter is er één uitzondering waarop het geld niet direct naar de Belastingdienst overgemaakt hoeft te worden en dat is wanneer je zelf werk uitbesteedt aan een onderaannemer. In dat geval mag je geld overmaken naar de G-rekening van de desbetreffende onderaannemer.

Backoffice uitbesteden bij JEX Backoffice

Wil je je focussen op je core business, zonder je zorgen te maken over je backoffice? Kies dan voor het uitbesteden van je backoffice bij JEX Backoffice. Wij nemen alle administratie processen voor je uit handen tegen de laagste all-in tarief van de markt. Met JEX Backoffice ben je ervan verzekerd dat jouw gehele administratie, waaronder de afdrachten op je G-rekening, goed worden geregeld door ervaren specialisten.

false