Zo bereken je wat een uitzendkracht kost.

Bereken-wat-een-uitzendkracht-kost-JEX

Wanneer je snel personeel nodig hebt, is het handig om te werken met uitzendkrachten. Deze zijn namelijk direct beschikbaar, waardoor je een eventueel tekort aan personeel snel op hebt gevuld. Als ondernemer is natuurlijk het laatste wat je wilt dat je werkzaamheden stil komen te liggen.

Als je ervoor kiest om met uitzendkrachten te werken, is het belangrijk om te weten hoeveel je per uur betaald. Er zijn namelijk geen vaste tarieven bepaald voor uitzendkrachten, omdat deze verschillen per uitzendbureau. Dit heeft meerdere redenen. Tarieven verschillen bijvoorbeeld door de kosten die een uitzendkracht zelf vraagt of door de omrekenfactor die een uitzendbureau hanteert. Daarnaast kunnen de kosten ook nog per opdracht verschillen. Hoeveel dit precies is en hoe je dit kan berekenen, lees je in onderstaand artikel.

De kosten op een rijtje

Uurloon
Het uurloon van een uitzendkracht spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. Dit zijn de kosten die je per uur betaalt aan de uitzendkracht.

Kosten voor verzekeringen en sociale premies
Als je een eigen onderneming hebt, komen daar altijd risico’s bij kijken. Bij een uitzendonderneming is dit uiteraard ook het geval. Al helemaal omdat je met veel uitzendkrachten werkt en ziekteverzuim altijd op de loer ligt. Om die reden is het handig om je in te dekken in het geval van ziekteverzuim. Dit kan op twee verschillende manieren: (1) je kan zelf zorg dragen je voor verzekeringen, of (2) ervoor kiezen om je collectief te verzekeren via het UWV. Als ondernemer draag je dan de premies af aan de belastingdienst.

Ook zijn er nog andere sociale premies waar je als uitzendbureau verantwoordelijk voor bent. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je pensioen voor je uitzendkrachten moet uitdragen. Daarnaast doen uitzendkrachten dit zelf voor bijvoorbeeld de AOV. Zo zijn ze goed verzekerd in het geval van arbeidsongeschiktheid.

Kosten voor feestdagen
Ook wanneer er een nationale feestdag is, wordt een uitzendkracht – net zoals een werknemer – doorbetaald. Dit betekent dat je als uitzendorganisatie al je uitzendkrachten op nationale feestdagen moet doorbetalen. Hier zitten wel twee voorwaarden aan vast: (1) het moet een nationaal erkende feestdag zijn en (2) deze mag niet vallen op een zaterdag of zondag. Nationaal erkende feestdagen zijn:

  • Nieuwjaarsdag;
  • Tweede paasdag;
  • Koningsdag;
  • Bevrijdingsdag (als deze in een lustrumjaar valt, de volgende is in 2025);
  • Hemelvaartsdag;
  • Tweede pinksterdag;
  • Eerste kerstdag;
  • Tweede kerstdag.

Een rekenvoorbeeld

Om de kosten van een uitzendkracht inzichtelijk te maken, hebben we een rekenvoorbeeld voor je opgezet. Uiteraard verschillen de kosten per uitzendkracht, maar op basis hiervan kan je zelf berekenen hoeveel je per uur kwijt bent aan een uitzendkracht.

De algemene formule die geldt voor het berekenen van de kosten voor een uitzendkracht is als volgt:

Bruto uurloon van de uitzendkracht x de omrekenfactor = kosten per uur exclusief btw.

Het bruto uurloon bestaat uit de kosten die je bruto per uur betaalt voor de uitzendkracht. De omrekenfactor zijn de loonkosten en de administratieve kosten. Hieronder vallen, onder andere, het ziekteverzuim, vakantiegeld en de contractafhandeling. Ook bestaat de omrekenfactor uit kosten die je betaalt voor werving en selectie.

Stel je voor dat een uitzendkracht 15 euro per uur verdient en de omrekenfactor van het uitzendbureau 2 is, dan betaal je (15 x 2 =) 30 euro per uur exclusief btw voor deze uitzendkracht.

Uitzenden met JEX software

Wanneer je ervoor kiest om uitzendkracht in te huren met de uitzendsoftware van JEX, heb je direct inzicht in de kosten van een uitzendkracht. Zo weet je direct hoeveel je per uur betaalt, zonder verborgen kosten. Ook heb je direct inzicht in de grootste database van uitzendkrachten. Zo zie je direct welke uitzendkrachten geschikt zijn voor jouw klus en per wanneer ze beschikbaar zijn. Vind je een uitzendkracht aan de dure kant? Dan zie je direct of er uitzendkrachten zijn die deze klus tegen een lager tarief willen aannemen. Ook kan je binnen ons platform nog onderhandelen over het uurtarief. Kortom, onze uitzendsoftware is de makkelijkste manier om (nieuwe) uitzendkrachten te vinden.

false