Alles over het bepalen van de omrekenfactor voor uitzendbureaus.

Omrekenfactor_uitzendburau

Er wordt in de uitzendbranche vaak gesproken over een omrekenfactor. Een belangrijk onderwerp, omdat het verband heeft met de betaling van uitzendkrachten. Toch kan dit een lastig onderwerp zijn. Er worden veel verschillende omrekenfactoren gehanteerd die van veel verschillende factoren afhankelijk zijn. Maar hoe wordt deze factor nou precies bepaald en hoeveel betaal je dan uiteindelijk voor een uitzendkracht? We nemen je mee in de wereld van omrekenfactoren.

Wat is een omrekenfactor

Laten we beginnen bij het begin, wat is een omrekenfactor nou precies? De term omrekenfactor wordt vaak gebruikt in de uitzendbranche, specifiek bij uitzendbureaus of payrollbedrijven. Vanuit de omrekenfactor wordt het tarief van een uitzendkracht vermenigvuldigd, zodat het uiteindelijke factuurtarief berekend kan worden. Dit is het tarief dat de klant uiteindelijk betaalt. In de omrekenfactor zitten kosten verwerkt zoals salaris, sociale premies, vakantiedagen, verzekering en overheadkosten. Dit om alle marges en kosten te dekken die een uitzendbureau maakt.

Hoe hoog een omrekenfactor uiteindelijk is, verschilt per uitzendbureau. Ook verschilt het per branche, functie, de schaarste van personeel, de ervaring van de uitzendkracht en verschillende marktomstandigheden. Wel geldt vaak: hoe hoger de kosten en het risico is dat het uitzendbureau loopt, hoe hoger de omrekenfactor is.

Omrekenfactor berekenen

Wanneer je de omrekenfactor van een uitzendkracht wilt berekenen, is hier een simpele formule voor. Dit is het bruto uurtarief gedeeld door het salaris van de uitzendkracht. Wanneer het bruto uurtarief van de uitzendkracht bijvoorbeeld €15 per uur is en het salaris van de uitzendkracht €10 per uur, is de berekening als volgt:

€15 / €10 = 1,5

In bovenstaand voorbeeld is de omrekenfactor dus 1,5. Het salaris van de uitzendkracht wordt dan met 1,5 vermenigvuldigd, voordat het aan de opdrachtgever wordt belast. De omrekenfactor bestaat dus naast het salaris ook onder andere uit premies, vakantiedagen en andere bijkomende kosten.

Voorbeelden van de omrekenfactor vanuit verschillende branches

De omrekenfactor kan ook per branche verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. Als eerst is er de complexiteit van de functie die ingevuld moet worden. Hoe moeilijker een bepaalde functie is om uit te voeren, des te moeilijk het is om iemand te vinden die gekwalificeerd is voor deze functie.

Ook is het aanbod van uitzendkrachten van invloed op de factor. In sommige branches zijn bijvoorbeeld de tekorten groter, waardoor een uitzendbureau een hogere factor kan hanteren voor een uitzendkracht. Branches zoals de bouw, logistiek of de industrie zijn voorbeelden van branches waar veel uitzendkrachten gevraagd worden.

De fysieke omstandigheden kunnen ook van invloed zijn op de omrekenfactor. Hoe zwaarder een beroep is, des te hoger de tarieven voor een uitzendkracht vaak zijn. Dit komt onder andere omdat uitzendkrachten die gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen toeslagen krijgen om hun te compenseren voor de zware werkzaamheden.

Omrekenfactor uitzendbureau 2024

Omdat de premies ieder jaar verschillen, zal de omrekenfactor ook ieder jaar net iets anders zijn dan het voorgaande jaar. Als er premies veranderen, doet de omrekenfactor dat natuurlijk ook aangezien de premies hierin zijn verwerkt. De nieuwe omrekenfactoren worden ieder jaar (vaak eind december) bekend gemaakt.

Wil je gemakkelijk beginnen met het inhuren van uitzendkrachten? Bekijk dan onze software voor uitzendbureaus. Met onze handige uitzendsoftware heb je direct inzicht in de kosten en beschikbaarheid vanuit de grootste database aan uitzendkrachten.

false