Skip to content

clock 2 min leestijd

Kennis

Koude Acquisitie Verboden? Dit zegt de wet

De regels voor koude acquisitie zijn soms onduidelijk. Wat mag wel en wat niet? Mag je ongevraagde B2B e-mails versturen of telefonische verkopen? De Telecommunicatiewet is in 2021 aangepast. Dat betekent een set strikte regels richting de consumentenmarkt.  Ook in de zakelijke markt gelden strengere eisen. In dit artikel lees je wat wel en niet is toegestaan – en hoe je het aanpakt in 2025. 

De Telecommunicatiewet van 2021 en koude acquisitie 

De Telecommunicatiewet is in 2021 aangepast. Het algemene gedachtegoed is dat koude acquisitie vanaf 1 juli dat jaar verboden is. Consumenten mogen alleen nog telefonisch benaderd worden als ze daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Zonder toestemming is een koud belletje niet toegestaan. De bewijslast ligt altijd bij de beller, ook bij bestaande relaties.  

Bij B2B-verkoop liggen de regels anders, al wordt ook daar de wetgeving steeds strenger. Bellen naar een algemeen nummer kan altijd nog, maar bij kleinere bedrijven of zzp’ers speelt de AVG-wetgeving dan een rol. Dit komt doordat je belt naar een persoonlijk nummer, waardoor de privacy van kleinere ondernemers in het geding is. 

Koude e-mails versturen 

Het verzenden van e-mails valt onder het besluit Telecommunicatiegegevens. Het versturen van ongevraagde e-mails zonder toestemming is daardoor verboden. Voor het sturen naar bedrijven zijn er uitzonderingen, in combinatie met de volgende voorwaarden: 

  • Je e-mailt op het moment dat een e-mailadres openbaar is. 
  • Het aanbod is zakelijk relevant voor de ontvanger. 
  • De e-mail heeft een duidelijke afmeld- of opt-outmogelijkheid. 

Je bericht wordt als spam gezien wanneer je ongerichte bulkberichten verstuurt. Met de bovenstaande voorwaarden voorkom je dus dat je persoonlijke mail in de spambox van de ontvanger belandt.  

Wat mag nog wel? 

Strengere wetgeving betekent niet dat je niet gericht mag acquireren. In de zakelijke markt is dit nog een effectief middel, bijvoorbeeld in onderstaande situaties:

  • Wanneer het telefoonnummer algemeen bekend is, mag je het bedrijf nog gewoon bellen.
  • Gebruik van LinkedIn, of andere zakelijke netwerken.
  • Koude acquisitie via e-mails – mits het lijsten zijn die zorgvuldig volgens de regels zijn opgesteld. 

B2B segmentatie is extreem belangrijk. Door kennis van de prospects én de juiste timing zorg je ervoor dat je geen juridische problemen krijgt. Het verhoogt ook de kansen op succes! 

Hoe je dit toepast in de praktijk

Het is makkelijk om te blijven hangen in oude salesgewoonten. Denk aan bellen uit verouderde lijsten, ongerichte e-mails sturen of op goed geluk contact zoeken. Dit zorgen voor een slecht resultaat, lage conversie en risico’s op boetes. 

Een duidelijke strategie is de oplossing. Segmenteer je doelgroep en zoek bedrijven uit die aansluiten bij je aanbod. Zoek naar belangrijke inzichten wat je doelgroep interessant vindt, bijvoorbeeld uit gesprekken of hun gedrag op de website. Zo maak je de eerste indruk persoonlijker en relevanter. 

AI sales automation helpt hierbij. Je segmenteert op grotere schaal en je krijgt de juiste leads om te benaderen. Wanneer je ze persoonlijk mailt, sluit je automatisch aan op hun behoefte én voldoe je aan de wet.Slimme alternatieven voor koude acquisitie 

Koude acquisitie is niet verboden, maar de regels maken het wel lastiger. Oude methoden zorgen niet voor de juiste conversie. Pak het slim aan: 

  • Combineer data met menselijke benadering. 
  • Gebruik meerdere kanalen, zoals telefoon, events, e-mail of Linkedin. 
  • Laat je sales team samenwerken met marketing. Een gesprek is makkelijker als een lead jou al kent. 

Onze tip? Overweeg je koude acquisitie uit te besteden. Hierdoor benader je prospects gericht op basis van AI. De tool stelt de juiste personen voor. Het enige wat jij doet, is berichten geheel volgens de AVG-wetgeving versturen.