Dit zijn de beste onboarding tools

De-beste-onboarding-tools-JEX

De eerste werkdag voor een nieuwe medewerker kan erg spannend zijn. Past hij of zij wel binnen het team? Gaat hij of zij een plek vinden binnen het bedrijf? Om voor een goede start te zorgen, is het belangrijk dat je goede onboarding hebt. En hiervoor zijn er verschillende onboarding tools die een nieuwe medewerker helpen om snel een plekje te vinden binnen de organisatie en die deze snel bekend te maken met de normen en waarden die jouw organisatie uit wilt stralen. Welke onboarding tools er precies zijn en wat het nut ervan is? Dat lees je hieronder.

Wat zijn onboarding tools?

Onboarding tools zijn hulpmiddelen die bedrijven gebruiken om nieuwe werknemers te helpen integreren en productief te worden in hun nieuwe functie. Deze tools zijn ontworpen om het proces van het inwerken van nieuwe medewerkers te stroomlijnen en te versnellen. Hierdoor wordt het voor zowel de werkgever als de werknemer gemakkelijker om het meeste uit de nieuwe functie te halen.

Onboarding tools kunnen verschillende vormen aannemen. Denk hierbij aan online training modules, welkomstpakketten met informatie over het bedrijf en de functie, mentorprogramma's en softwareplatforms waarmee nieuwe medewerkers hun werk organiseren en communiceren met hun collega's.

Hoe gebruik je onboarding tools?

Het gebruik van onboarding tools kan de integratie van nieuwe medewerkers verbeteren, de productiviteit verhogen en de retentie van werknemers verbeteren. Dit omdat ze hen helpen zich welkom te voelen en snel thuis te voelen in hun nieuwe werkomgeving. Maar hoe gebruik je deze tools en hoe zet je deze het beste in?

Het uiteindelijke doel van onboarding tools is ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers zich zo snel mogelijk onderdeel voelen van het bedrijf. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat deze gemotiveerder zijn om zich in te zetten voor het bedrijf. Een gemotiveerde medewerker telt natuurlijk voor twee. Hoe sneller iemand zich thuis voelt in de organisatie, hoe sneller iemand meerwaarde kan creëren.

Het gebruik van een onboarding tool verschilt uiteraard per tool en in hoe een organisatie invulling geeft aan hun onboarding. Veel organisaties kiezen er namelijk voor om hun onboarding te automatiseren door middel van software. Zo zijn degenen die hier verantwoordelijk voor zijn, altijd op de hoogte of alles klaar staat voor de komst van een nieuwe medewerker.

Onze favoriete onboarding tools

Op welke manier je jouw onboarding tool gebruikt of welke je gebruikt, verschilt per organisatie. Voorbeelden van manieren die veel gebruikt worden tijdens de onboarding zijn:

  • Een buddyprogramma;
  • Onboardingspresentatie;
  • Een hand-out met informatie en goodies;
  • Een dag die in het teken van onboarding staat.

Onze favoriet? Een onboardingsdag! Zo geef je op een laagdrempelige manier nieuwe medewerkers de mogelijkheid om elkaar te leren kennen en het bedrijf zelf. Dan kunnen ze daarna vol goede moed gelijk beginnen in hun nieuwe functie.

Welke manier van onboarding je ook kiest, het belang ervan is groot om nieuwe werknemers goed op weg te helpen binnen jouw organisatie. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als er veel moeite wordt gestoken in het vinden van nieuw personeel, maar dat ze vervolgens hun draai niet kunnen vinden. Wanneer je gemakkelijker nieuw personeel wilt vinden en beheren, kan je gebruik maken van de uitzendsoftware van JEX. Hier brengen we vraag en aanbod binnen de arbeidsmarkt samen, zodat je sneller en makkelijker nieuw personeel vindt. Lees hier alles over onze software voor uitzendbureaus.

false