Wat is een intermediair uitzendbureau?

wat is een intermediair uitzendbureau

Een uitzendbureau is een intermediair bedrijf op de arbeidsmarkt en bemiddelt tussen twee partijen. Ontdek hier wat een intermediair precies betekent!

Wat is een intermediair?

Een intermediair is een bemiddelaar of een tussenpersoon. De letterlijke betekenis van intermediair is ‘in het midden’. Het is een partij, persoon of bedrijf die als tussenpartij wordt ingeschakeld om te bemiddelen tussen twee andere partijen. De term intermediair is overkoepelend, waaronder verschillende beroepen vallen.

Wat betekent intermediair?

De letterlijke vertaling is ‘in het midden’.

Wat is een intermediair uitzendbureau?

De term bestaat ook bij het uitzenden of bemiddelen van personeel.

  • Bij arbeidsbemiddeling brengt een intermediair een werkgever en een arbeidskracht met elkaar in contact om een arbeidsovereenkomst tussen beide partijen tot stand te brengen. Dit proces wordt ook wel werving en selectie genoemd.
  • Bij uitzenden plaatst de intermediair de arbeidskracht bij de inlener tegen een vergoeding. Een uitzendbureau is een intermediair bedrijf op de arbeidsmarkt. Het bemiddelt tussen mensen die (tijdelijk) werk zoeken (de uitzendkracht) en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben (de inlener).

Wat doet een intermediair uitzendbureau?

De intermediair werft en selecteert geschikte kandidaten voor vacatures bij werkgevers en plaatst deze vervolgens op tijdelijke basis bij de werkgevers. De core business is om zo veel mogelijk juiste kandidaten te plaatsen op de arbeidsmarkt.

Als een uitzendkracht geplaatst is, zal de opdrachtgever veranderen in een ‘inlener’. Het bedrijf leent namelijk de uitzendkracht in. Hiervoor betaalt de inlener een uurtarief aan het uitzendbureau, waarin het uurloon en bepaalde reserveringen zoals verzuim en vakantiegeld zijn verwerkt. Het uitzendbureau is de formele werkgever van de uitzendkracht en verantwoordelijk voor het uitbetalen van het salaris. Maar ook voor het afhandelen van administratieve taken zoals het opstellen van een arbeidsovereenkomst, verzekeringen en afdracht van belastingen en sociale premies.

Voordelen van intermediairs voor werkgevers en werknemers

Intermediairs bieden uitkomst aan zowel werkgevers (opdrachtgevers) en werknemers (uitzendkrachten).

Voordelen van intermediairs voor werkgevers

  • Flexibiliteit - Werkgevers krijgen de mogelijkheid om snel en flexibel in te spelen op personeelsbehoeften. Zo kan er relatief snel gekwalificeerd personeel ingehuurd worden voor tijdelijke projecten, druk seizoensgebonden werk of ter vervanging van afwezige vaste werknemers.
  • Tijdsbesparing - Het uitzoeken en selecteren van geschikte kandidaten kan een tijdrovende klus zijn. Uitzendbureaus hebben doorgaans een groot netwerk en een grote pool van potentiële kandidaten, waardoor de wervingstijd korter is.

Voordelen van intermediairs voor werknemers

  • Flexibiliteit - Uitzendwerk biedt werknemers flexibiliteit in werkuren.
  • Variatie - Door de plaatsing bij verschillende opdrachtgevers kunnen er nieuwe vaardigheden ontwikkeld worden in verschillende professionele omgevingen.
  • Kans op vaste aanstelling - Voor sommige werknemers kan uitzendwerk een opstap zijn naar een vast dienstverband. Het stelt werknemers in staat om zichzelf te bewijzen aan werkgevers, wat kan leiden tot een vast contract.

Werken met een intermediair uitzendbureau

Ben jij op zoek naar (tijdelijk) personeel als opdrachtgever? Met onze uitzendsoftware krijg je toegang tot het grootste netwerk van aangesloten uitzendbureaus. Plaats je vacatures op het platform en breng deze onder de aandacht van honderden gecertificeerde uitzendbureaus. Hierdoor vind je sneller en eenvoudiger personeel. Met onze aanvullende services haal je het maximale uit ons platform. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze software voor uitzendbureaus

false