Selfbilling: wat is het en hoe werkt het?

wat-is-selfbilling

Een organisatie is doorgaans veel tijd kwijt aan het controleren, goedkeuren en betalen van facturen. Zeker bedrijven die veel met flexibel personeel werken, vinden dit nogal een tijdrovende klus. Een oplossing voor dit probleem is selfbilling. Maar wat is selfbilling nu precies en wat zijn de voordelen?

Wat is selfbilling?

Selfbilling is een proces waarbij een afnemer zelf een factuur opstelt voor geleverde goederen of diensten. Dit wordt ook wel reversed billing of reverse billing genoemd. In de meeste gevallen, stelt de leverancier de factuur op, waarna de afnemer deze controleert en betaalt. Met selfbilling wordt dit proces omgedraaid: de afnemer controleert eerst of de gegevens kloppen en daarna wordt er pas gefactureerd. Deze manier van factureren wordt vaak gebruikt om onjuiste inkoopfacturen tegen te gaan.

Voorwaarden van selfbilling

De Belastingdienst staat reversed billing toe, mits er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Op de factuur staat vermeld “factuur uitgereikt door afnemer”;
  • Er is een duidelijke afspraak gemaakt tussen de leverancier en de afnemer;
  • De leverancier is verantwoordelijk voor de betaling van btw aan de Belastingdienst;
  • De leverancier blijft aansprakelijk voor de correctheid van de factuur die de afnemer opstelt;
  • De factuur voldoet aan alle wettelijke eisen.

Voordelen van selfbilling

Er kunnen verschillende redenen zijn voor afnemers om voor deze manier van factureren te kiezen.

  • Dankzij de extra controle van de afnemer is het risico op onjuiste informatie op de factuur kleiner;
  • Creditnota’s en correctiefacturen komen minder vaak voor;
  • Beter overzicht en een gestroomlijnd proces voor de financiële afdeling.

JEX en reversed billing

Ben jij een uitzendondernemer en bemiddel je ook in zzp’ers? Met JEX Backoffice kan je de backoffice van jouw uitzendbureau uitbesteden tegen de laagste factor van de markt. Tegen een all-in tarief van 1.70, bieden we wekelijkse betalingen en een eenvoudige manier van factuur- en urenverwerking voor jouw zzp’er. Dankzij de reversed billing oplossing verloopt jouw facturatieproces, die van jouw zzp’er en jouw opdrachtgever sneller en efficiënter.

Ben je een freelancer en heb je vaak last van lange betaaltermijnen of zelfs uitblijvende betalingen van klanten? JEX Freelance Factoring neemt het volledige risico en beheer van jouw facturen over en betaalt jou (na kredietcheck van de klant) binnen 48 uur uit. Zo heb jij minder risico en word je sneller uitbetaald!

false