Cao Metaal en Techniek

cao-metaal-en-techniekl

De sector metaal en techniek werkt met een cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Dit zorgt ervoor dat iedereen binnen de branche tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden werkt. De huidige cao Metaal en Techniek liep tot 31 maart 2024, waardoor er een nieuwe cao nodig is.   

De cao Metaal en Techniek in 2024 

In de cao staan onder andere zaken opgenomen rondom reiskosten, minimumloon, toeslagen, werktijden en contractvormen. Hierdoor is duidelijk welke vergoeding de werknemer krijgt voor de werkzaamheden en wat zijn rechten en plichten zijn.  

Er wordt onderhandeld over een nieuwe cao zodat werknemers die onder de cao Metaal en Techniek vallen betere voorwaarden krijgen. Op dit moment zitten de werkgevers en de vakbonden niet op een lijn. Een nieuwe cao is dus nog niet in zicht.  

Onderhandelingen over de cao Metaal en Techniek 

Omdat de onderhandelingen nog niet voor een nieuwe cao hebben gezorgd, dreigen de vakbonden met stakingen. 

De meningsverschillen tussen de partijen zijn groot. De vakbonden willen vanwege de inflatie een loonsverhoging van 10,1% en zijn het niet eens met onder andere de reiskostenvergoeding, stagevergoeding, jeugdlonen en de instroom van nieuw personeel binnen de branche. Lang verhaal kort, er zit een grote kloof tussen wat de werkgevers bieden en wat de vakbonden willen.   

Salaris cao Metaal en Techniek 

Om de inflatie te compenseren bevatte de huidige cao al loonsverhogingen. Maar het verschil tussen de wensen van de werkgevers en de vakbonden is nu groot. Om eventuele toekomstige inflatie te compenseren willen vakbonden automatische prijscompensatie (APC). Dit zorgt ervoor dat het loon ook wordt verhoogd wanneer de kosten voor levensonderhoud stijgen. De werkgevers gaan hier niet mee akkoord.  

Blijf op de hoogte van de cao Metaal en Techniek via JEX 

Wil jij gemakkelijk personeel binnen de sector metaal en techniek plaatsen en beheren? Bekijk dan onze uitzendsoftware. Hiermee vereenvoudig en versnel je de dagelijkse werkzaamheden van je uitzendbureau. 

Ook geen gedoe meer rondom de uitbetaling van jouw uitzendkrachten? Besteed je backoffice uit bij JEX. Zo weet je zeker dat jouw uitzendkrachten altijd op tijd én correct worden betaald.  

false