In 10 stappen jouw eigen uitzendbureau starten

Dus. Jij houdt van mensen aansturen en aan werk helpen. Daarom ga je jouw eigen uitzendbureau starten. Geen gek idee, toch? Het is wel eens vaker gedaan. Maar daar ook succesvol in worden, is dat wel zo simpel?
Want hoe start je een uitzendbureau? Schrijf je je eerst in bij een geheim bondgenootschap om mee te draaien in de uitzendbranche? Of is een KVK-inschrijving genoeg? En waar haal je dan je uitzendkrachten vandaan? Geen paniek: wij zetten de belangrijkste dingen voor je op een rijtje.
Je eigen uitzendbureau starten
Stap 1: Doe je research – effe Googelen
Check! Deze stap heb je al door, anders zou je dit nu niet lezen. Voor je begint is het erg belangrijk om eerst alle feiten op een rijtje te zetten. Zoals ze zeggen: first things first. Dit zijn alvast wat belangrijke onderwerpen om te Googelen:
- Hoe schrijf ik me in bij de KVK?
- Hoe doe je aangifte omzetbelasting?
- Wat is een cao?
- Welke certificeringen heb je nodig als uitzendbureau?
- Wat is een arbodienst?
- Welke software gebruiken uitzendbureaus?
- Hoe werf je uitzendkrachten?
- Waar/hoe vind je vacatures?
- Hoe betaal je loon uit?
Stap 2: Maak een checklist – check, check, check
Begin met inventariseren: wat weet je al en wat heb je nog nodig? Heb je bijvoorbeeld al een naam en een logo? En is dit domeinnaam nog beschikbaar? Hoe zit het met een werkplek? Werk je liever vanuit bed of vanuit een witte villa? *knipoog*. In eerste instantie kun je natuurlijk gewoon vanuit huis beginnen. Schrijf al je wants and needs uit op een checklist en vink af wat je al hebt of weet.
Stap 3: Schrijf niet zomaar een plan, maar HÉT plan
Een eigen uitzendbureau beginnen begint met een plan. Gebruik je checklist als basis voor een ondernemingsplan. Onderscheid je écht van andere uitzendbureaus. Denk groot, maar realistisch. Denk bijvoorbeeld aan op welke sector en regio's je je wil richten. Wat zijn je missie en visie? En start je een uitzendbureau of eerder een detacheringsbureau?
Stap 4: Schrijf je in bij KVK
Wanneer je een basis voor een idee hebt, kan je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Registreer jouw handelsmerk gemakkelijk via het stappenplan op hun website. Na het inschrijven krijg je een KvK-nummer toegewezen, waarna de Belastingdienst je automatisch een btw-nummer toekent. Done? Dan ben je op papier officieel een uitzendbureau.
Stap 5: Je laten certificeren
Als uitzendbureau werkt het in je voordeel als je gecertificeerd bent. Deze certificeringen zijn namelijk hét bewijs dat jij je houdt aan de wettelijke arbeidsafspraken. En zo maken ze jouw uitzendbureau automatisch betrouwbaarder en aantrekkelijker voor een bedrijf om mee samen te werken. Ook is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle wet en regelgeving.
Stap 6: Je backoffice uitbesteden
Als je net begonnen bent, is het natuurlijk een stuk lastiger om deze certificaten te behalen. Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Wanneer je jouw backoffice uitbesteedt aan een gecertificeerde backofficepartner, worden zij automatisch juridisch werkgever van jouw uitzendkrachten. Zo hoef jij je alleen maar te focussen op je core business. Én je certificaten probleem is meteen opgelost. Neem bijvoorbeeld JEX. Als je jouw backoffice uitbesteedt aan JEX Backoffice, kan je automatisch meeliften op onze NEN 4400-1 en VCU-certificeringen.
Stap 7: Een website opzetten
Mensen die met jou zaken gaan doen, willen alles over jou weten. Met een professionele website verbreed je je netwerk en vertel je jouw omgeving wat jouw bedrijf zo bijzonder maakt. Daarbij zorgt dit ervoor dat je makkelijk vindbaar bent én betrouwbaar overkomt. Zet bijvoorbeeld jouw team met foto’s en functies op de website, zodat mensen zien met wie ze gaan werken. En geef ze sowieso de mogelijkheid om contact op te kunnen nemen voor verdere vragen met een contactformulier. Of maak een brochure die ze kunnen downloaden voor verdere informatie.
Stap 8: Vacatures vinden
Ga eerst op zoek naar welke vacatures er zijn binnen de door jou gekozen sector. Bekijk het vraag en aanbod voor je de focus legt op een bepaalde branche. Maak connecties, breid je netwerk uit en benader bedrijven met openstaande vacatures voor een samenwerking.
Stap 9: Uitzendkrachten matchen via de juiste software
Een manier om dit makkelijker te doen? Werk met een softwaresysteem voor een overzicht van vacatures en uitzendkrachten. De software van JEX biedt niet alleen inzicht in loon- en urenregistratie, facturaties, vacatures en kandidaten, het biedt jou ook meer rust omdat je niet meer zelf op zoek hoeft te gaan naar samenwerkingen. Dit systeem koppelt automatisch de juiste kandidaat voor een vacature aan een werkgever. Als beginnend uitzendbureau kan je hiermee dus ook meteen gekoppeld worden aan grote bedrijven. Zie het als een matchmaker. Maar dan in de uitzendbranche. Of als een sneller stapje in de goede richting.
Stap 10: Ga aan de slag!
Met behulp van bovenstaande stappen ben je goed voorbereid en kan je je eigen uitzendbureau starten! Meer weten over wat JEX nog meer voor startende ondernemers kan betekenen bij het opzetten van je eigen uitzendbureau? Bekijk dan JEX Backoffice.