VCU

Wat is een VCU certificaat?

Het is een certificering gericht op het waarborgen van veilige en gezonde werkomstandigheden voor uitzendkrachten. Het is specifiek gericht op uitzendbureaus die werknemers uitzenden naar bedrijf waar risicovol werk plaatsvindt, zoals de bouw, petrochemie en offshore. Het VCU certificaat wordt afgegeven door een onafhankelijke instelling en geeft aan dat het uitzendbureau verantwoordelijkheid neemt voor de veilige werkomstandigheden van uitzendkrachten. 

Om in aanmerking te komen voor een VCU certificering moet het uitzendbureau aan verschillende eisen voldoen. Zo moet de organisatie procedures hebben opgesteld voor het selecteren en inwerken van uitzendkrachten en het beheersen van risico’s op de werkvloer. Opdrachtgevers die werken met uitzendkrachten via een VCU-gecertificeerd uitzendbureau zijn ervan verzekerd dat deze voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen.

Wanneer heb je een VCU certificaat nodig? 

Een VCU certificaat is verplicht voor uitzendbureaus die werknemers plaatsen voor opdrachten waarvoor een VCA-certificering vereist is. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. 

Bedrijven in de bouw-, petrochemische-, of offshore-industrie hebben vaak een VCA certificering nodig om aan te tonen dat ze voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wanneer deze bedrijven uitzendkrachten inhuren via een uitzendbureau, dient het te beschikken over een VCU-certificering. Hiermee toont de uitzendorganisatie aan dat zij ook voldoen aan de gestelde eisen.

Waar staat VCU voor? 

VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendkrachten