Bouw CAO 2024

bouw-cao-2024

De bouw is een sector die continu verandert. Ook in 2024 zijn er een hoop wijzigingen. Om hierop in te spelen is er een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) opgesteld. Zo krijgt iedereen werkzaam in de bouw altijd eerlijk loon en worden risico’s zo klein mogelijk gehouden. De cao Bouw is gecombineerd met die van infra. Benieuwd naar de veranderingen? Die hebben wij voor jou op een rij gezet.  

De loonsverhoging in de bouw CAO 2024

Goed nieuws voor iedereen die in de bouw werkt. Dit jaar krijg je een flinke loonsverhoging. Per 1 januari 2024 is iedereen die onder deze cao valt er 3,5% en €50,- op vooruit gegaan. Op 1 juli 2024 vindt precies dezelfde verhoging plaats. Dit betekent dat werknemers in 2024 €100,- extra ontvangen en twee keer een loonsverhoging van 3.5% krijgen. Een flinke stijging dus!  

Wil je meer duidelijkheid? Door de volgende berekening krijg je een beter beeld. Stel je voor dat iemand €2000,- per maand verdient. Dan gaat dit bedrag met 3,5% (€70,-) omhoog. Boven op dit bedrag komt €50,- waardoor het salaris per 1 januari met €120,- stijgt naar €2120,-. Dezelfde stijging vindt in juli ook plaats. Deze berekening wordt op basis van het nieuwe salaris gemaakt. Iedereen die onder de cao Bouw valt ontvangt in juli dus weer een verhoging van 3.5% en €50,- extra. 

De zwaarwerkregeling

Werken in de bouw is zwaar, daarom is de zwaarwerkregeling in het leven geroepen. Dit houdt in dat bouwplaatswerknemers en uitvoerend technisch administratief (UTA) personeel die onder de cao Bouw vallen maximaal drie jaar voor hun pensioen kunnen stoppen met werken. 

Natuurlijk moeten medewerkers voldoen aan bepaalde eisen om gebruik te maken van de regeling. Deze vind je op de website van zwaarwerkregeling. Voldoen medewerkers hieraan? Dan maken ze aanspraak om drie jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken en ontvangen ze een bruto uitkering van €1939,32,- per maand in 2024. De kans bestaat dat dit volgend jaar wordt aangepast. 

De verwachtingen voor de bouwsector in 2024

De bouw is én blijft een branche die altijd transformeert. In 2023 werd er enorm veel gebouwd, in 2024 is de verwachting een stuk minder. De reden? De rente is gestegen. Hierdoor is er minder interesse in nieuwbouwwoningen. Ook het verhuren van woningen is minder winstgevend. Dit komt door nieuwe wetgeving waardoor bouwprojecten voor de verhuursector zijn vervallen.   

Wel verwacht men dat binnen sommige onderdelen van de bouwsector groei gaat plaatsvinden. Denk aan ingenieursbureaus en installatiebedrijven. Deze profiteren van de energietransitie. 

Personeel in de bouw uitzenden

Plaats je als uitzendbureau personeel in de bouw? Kies dan voor de software van JEX. Met onze handige uitzendsoftware verlopen je dagelijkse werkzaamheden zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk. 

Uitzendkrachten altijd correct én op tijd uitbetaald en alles juridisch in orde? Besteed je backoffice uit bij JEX backoffice en groei zonder zorgen. 

false