Geen tag description is ingesteld

Waar moet een uitzendonderneming op letten als het gaat om Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA)

"Als het gaat om de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA), moet een uitzendonderneming zich bewust zijn van zijn verantwoordelijkheden en verplichtingen om te voorkomen dat het aansprakelijk wordt gesteld voor niet-betaalde belastingen en premies van onderaannemers, uitleners of ondergeschikte ondernemingen waar zij mee samenwerken. Hier zijn enkele belangrijke punten waar een uitzendonderneming op moet letten:

- Screening van samenwerkingspartners: Voordat een uitzendonderneming samenwerkt met onderaannemers, uitleners of andere partijen in de arbeidsketen, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar hun financiële stabiliteit en naleving van fiscale en sociale zekerheidsverplichtingen. Dit kan onder meer inhouden dat de financiële gezondheid van potentiële partners wordt gecontroleerd en dat referenties worden gecontroleerd.
- Contractuele afspraken: een uitzendonderneming moet duidelijke contractuele afspraken maken met zijn samenwerkingspartners waarin de verantwoordelijkheden en verplichtingen met betrekking tot fiscale en sociale zekerheidsverplichtingen worden vastgelegd. Dit kan onder meer inhouden dat de samenwerkingspartner verklaart dat zij voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en dat zij de verantwoordelijkheid dragen voor eventuele fiscale en sociale premies.
- Monitoring en controle: Een uitzendonderneming moet regelmatig de naleving van fiscale en sociale zekerheidsverplichtingen van zijn samenwerkingspartners monitoren en controleren. Dit kan onder meer inhouden dat de uitzendkrachten goed worden geïnformeerd over hun rechten en dat er controles worden uitgevoerd op de loonadministratie en andere relevante documenten.
- Bewijs van naleving: Een uitzendonderneming moet ervoor zorgen dat er voldoende bewijs is van naleving van fiscale en sociale zekerheidsverplichtingen door zijn samenwerkingspartners. Dit kan onder meer inhouden dat er regelmatig documentatie wordt verzameld en bijgehouden die aantoont dat de samenwerkingspartner voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Door proactief te zijn en deze maatregelen te implementeren, kan een uitzendonderneming zichzelf beschermen tegen mogelijke aansprakelijkheid onder de WKA en ervoor zorgen dat zij voldoen aan de geldende wet- en regelgeving in de uitzendbranche. "

Niet gevonden wat je zocht?

Onze kennisbank geeft antwoord op veelgestelde vragen.
Informatie niet gevonden? Bel of mail ons.