De recruitment trends van 2023

recruitment-trends-2023

Goed personeel vinden is ook in 2023 een probleem voor veel bedrijven. Waar er in 2022 een groot tekort was aan personeel en niet veel vacatures ingevuld konden worden, is dit in 2023 niet anders. Het is daarom ook dit jaar belangrijk om je als werkgever te onderscheiden op de markt. Ontdek in deze blog de recruitment trends van 2023.

Ontwikkelingen in recruitment

De krapte op de arbeidsmarkt loopt steeds verder op. Doordat veel organisaties moeite hebben met het vinden van personeel, wordt recruitment een steeds belangrijker onderdeel. Waar er voorheen genoeg geschikte en juiste kandidaten waren voor vacatures, valt op dat bedrijven nu zelf aan recruitment marketing moeten doen om deze te vinden. Dit zorgt voor een snelle groei in recruitment ontwikkelingen.

Diversiteit en inclusie

Steeds meer kandidaten hebben voorkeur voor diversiteit en inclusie. Als werkgever is het belangrijk om daarop in te spelen door te streven naar meer diversiteit op de werkvloer. Een inclusieve organisatie maakt zo goed mogelijk gebruik van de diverse talenten op de arbeidsmarkt. In zo’n werkomgeving komen alle huidige en toekomstige werknemers tot hun recht. Ongeacht hun leeftijd, levensfase, geslacht of herkomst. Verschillende perspectieven leiden namelijk tot nieuwe inzichten en vergroten de denkkracht van de organisatie. Diversiteit en inclusie is daarom een belangrijke ontwikkeling voor jouw organisatie.

Employer branding

Door de schaarste aan geschikt talent is employer branding belangrijker dan ooit. Het creëren van een sterk werkgeversmerk is tegenwoordig ontzettend belangrijk. Zeker in tijden waarin je geschikt talent op een creatieve manier moet werven. Employer branding draait allemaal om wat jou interessant en onderscheidend maakt voor potentiële medewerkers en voor je huidige medewerkers. Met een sterke employer branding maak je je bedrijf nog succesvoller en trek je meer talenten aan.

Soft skills vs. hard skills

Vaak is een vereiste voor een potentiële kandidaat dat hij of zij hard skills moet bezitten die relevant zijn voor de functie. Dit zijn vaardigheden die te maken hebben met de inhoud van functie. Het gaat vaak om vakinhoudelijke kennis of iets dat is aangeleerd. Maar steeds meer bedrijven gaan nu op zoek naar personeel met communicatieve vaardigheden. Deze worden ook wel soft skills genoemd en hebben meer betrekking op iemands persoonlijkheid. Soft skills worden steeds belangrijker voor werkgevers en krijgen steeds een grotere rol bij het vinden van de ideale kandidaat.

Technologie en data

Door de opkomst van Applicant Tracking Systems (ATS), wordt er veel in het (online) recruitmentproces verbeterd op basis van data. Alle stappen die een sollicitant doorloopt in de funnel worden inzichtelijker, waardoor eventuele knelpunten eerder aan het licht komen. Inzichten op basis van data spelen dus ook een grote rol in het nieuwe recruitmentproces.

Inspelen op recruitment trends met JEX

JEX is dé softwareoplossing voor de uitzendbranche. Onze innovatieve software voor uitzendbureaus is altijd voorzien van de laatste trends en ontwikkelingen. Met onze uitzendsoftware heb je direct toegang tot de grootste database aan opdrachtgevers en uitzendbureaus. Plaats je vacatures op het platform en breng je vacatures onder de aandacht bij honderden aangesloten uitzendbureaus. Zo stroomlijn jij je recruitmentprocessen en kan je gemakkelijk je flexibele personeel op- en afschalen. En met behulp van aanvullende diensten haal je het maximale uit ons platform.

false