Wat zijn de verschillen tussen payroll en uitzenden?

Het grootste verschil tussen payroll en uitzenden is vooral de zoektocht naar personeel, het wervings- en selectieproces. 

Bij payroll kiest de opdrachtgever zelf welke werknemers komen werken. De werkgever is zelf verantwoordelijk voor de vacatures, sollicitaties en selecties. Deze werknemers treden echter niet in dienst bij de opdrachtgever, maar bij het payrollbedrijf. De payrollwerknemers werken in dit geval wel uitsluitend voor dit bedrijf.

Bij uitzenden wordt de werving en selectie gedaan door het uitzendbureau. De opdrachtgever huurt als het ware flexibel personeel in. Deze uitzendkrachten zijn in dienst van het uitzendbureau en kunnen ook bij andere bedrijven werken. 

Enkele andere verschillen tussen payroll en uitzenden: 

  • Vervanging: de payroller regelt geen vervanging bij ziekte of verlof. Het uitzendbureau kan wel voor vervanging regelen bij een uitzendovereenkomst. 
  • Flexibiliteit: bij payrolling geldt de ketenregeling, waarbij een werknemer maximaal drie contracten mag krijgen in drie jaar tijd. Bij uitzenden is dit flexibeler, waarbij de werknemer vier jaar lang flexibele contracten mag krijgen.